Stjärnanis 10 ml

145,00 kr

Huvudsakliga kemotyper: trans-anetol, limonen, alfa-pinen

Artikelnr: 1090-10 Kategorier: ,

Beskrivning

Stjärnanis ( Illicum verum) , är en doftande olja som kommer från frukterna av stjärnanisplantan (Illicium verum). Oljan framställs genom ångdestillation av stjärnanisfrukter, som främst växer i Vietnam. Den har en söt, lakritsliknande doft och används ofta inom aromaterapi för att hjälpa till med avslappning och minska stress. Den sägs även ha positiva effekter på matsmältningen och andningen, vilket gör den populär inom naturläkemedel.

Om växten

Stjärnanisplantan är ett vintergrönt träd som ursprungligen kommer från Kina och Vietnam. Den tillhör familjen Schisandraceae och har länge använts både i traditionell medicin och matlagning. Trädet kan bli upp till åtta meter högt och har mörkgröna blad och små gula blommor. Frukten är lätt igenkännbar med sin stjärnform, där varje udd innehåller ett frö.

Inom traditionell medicin har stjärnanis använts för att lindra matsmältningsproblem, andningsbesvär och mensvärk. Den tros även ha antivirala, antibakteriella och antioxidativa egenskaper.

I kinesisk medicin används stjärnanis för att främja matsmältningen, lindra illamående och kräkningar, samt lindra hosta och förkylning. Den sägs ha en värmande effekt på kroppen och används därför för att behandla besvär som orsakas av kyla och fukt.

Förutom inom medicinen är stjärnanis också populär inom matlagning, särskilt i det kinesiska köket där den ofta används i soppor, grytor och marinader. Den är även en viktig ingrediens vid tillverkning av absint. Utöver mat och medicin används stjärnanis också i produktionen av tvålar, parfymer och andra doftprodukter.

Denna är vildskördad  från Vietnam

 

Stjärnanisolja kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner på huden om den används outspädd. Det är viktigt att alltid blanda oljan med en bärarolja och göra ett litet test på huden innan applicering​.

I kombination med vissa andra oljor, särskilt citrusoljor, kan stjärnanisolja orsaka fototoxicitet, vilket innebär att huden blir känsligare för solens UV-strålar efter applicering. Undvik direkt solljus efter användning​.

På grund av dess potentiella hormonliknande effekter är det bäst att undvika stjärnanisolja under graviditet och amning​