Cederträ ( Texas) 10 ml

156,00 kr

Huvudbeståndsdelar: Thujopsen, Cedrol, alfa- och beta-Cedren, Widdrol

Använd Texasceder i massage för att lindra muskler och leder, som insektsmedel eller för att fräscha upp rummet – och lugna sinnet från vardagens stress.

Artikelnr: 3100-10 Kategorier: , , ,

Beskrivning

Texasceder, även känd som (Juniperus ashei) eller (Juniperus mexicana), är en enbuske som ofta kallas “ceder” på grund av sin träiga och balsamiska doft. Den är inhemsk i Texas och nordöstra Mexiko, särskilt i områden som Texas Hill Country där den växer vilt. Dess eteriska olja utvinns genom ångdestillation av träet och används ofta inom parfymtillverkning, aromaterapi och hushållsprodukter som tvål och rumsfräschare. Doften är söt, rökig och träig, med subtila “pennliknande” toner som blir mer framträdande när oljan torkar​.

Texascederolja är känd för sina terapeutiska egenskaper, inklusive dess förmåga att lugna sinnet, lindra stress och främja god sömn genom att bidra till frisättning av serotonin och melatonin i hjärnan. Dessutom är oljan känd för sina antiseptiska egenskaper och kan användas för att främja hud- och hårhälsa till exempel genom att blanda den med bäraroljor för att lindra irritation i hårbotten.

Förutom dess användning i parfymeri fungerar oljan som ett naturligt insektsmedel och kan även användas som rumsdesinfektionsmedel tack vare sina antimikrobiella egenskaper. Den används ofta för att behandla andningsproblem genom att öppna upp luftvägarna och lindra symptom som hosta och nästäppa.

Denna är vildväxande, från USA och destillerad från trä ( Juniperus mexicana )