Vad innebär koppning?

Koppning är en av de mest använda traditionella alternativmedicinska metoderna och har använts i Kina i ca 4000 år för behandling av stela axlar, svullna ben, värk osv. Det finns olika varianter av koppar i glas, bambu, plast och silikon och finns i olika storlekar. Det har utvecklats olika koppningsmetoder och idag används koppning över stora delar av världen.

Koppning fungerar som omvänd massage, där man istället för att utöva tryck använder vakuum används för att lyfta upp hud och bindväv. Detta för att öka blodcirkulationen, lymfcirkulationen och minska stagnation. På så sätt kan koppning påverka kroppens egna läkning och återhämtnings förmåga. Som med alla traditionella alternativa behandlingsmetoder så får man inte komma med några direkta hälsopåståenden, så testa och se hur det påverkar dig. Rimligtvis finns det en anledning till varför koppning har använts i flera 1000-tals år och har spridits över hela världen.

Koppningseffekter:

Koppning sägs enligt det österländska synsättet bidra till djup bindvävsmassage som i sin tur bland annat leder till borttransportering av slaggprodukter och mjölksyra, förbättrad cirkulation, aktivering av immunsystemet, återhämtning av musklerna, stramare och vitalare hud, ökad rörlighet, reducering av celluliter, muskelavslappning osv. Forskning gällande koppnings vetenskapliga bevisade effekter är i dagsläget relativt begränsad och man menar att det är viktigt att utföra ytterligare studier som klargör den biologiska mekanismen och kliniska effekter av koppning. Många idrottare rapporterar om någon form av förbättring av deras allmänna hälsa efter koppning, inklusive att känna sig “refreshed”, “lätt” och “mer flexibel” och ha “mindre smärta” och mer energi “och många använder koppning för att leverera sitt maximala prestanda.

Vad säger forskningen om koppning?

Vad vi vet från de begränsade vetenskapliga studier som har gjorts är att koppning fungerar genom att expandera kapillärerna och öka mängden vätska som kommer in och lämnar vävnader. Även om det finns massor av anekdotiska bevis på att koppning kan vara effektivt och säkert, har hittills mycket få kliniska studier med människor genomförts, vilket gör det svårt att ”bevisa” många av de tidsåldrade fördelarna med koppningsterapi. Men med det sagt, det har fungerat för miljontals människor under tusentals år.

Vem kan dra nytta av koppning?

Nästan vem som helst kan dra nytta av koppning. Curams koppar är mycket användarvänliga och kan enkelt användas i hemmet, på kontoret, gymmet, på resan, ensam eller med en partner.

Hur skiljer sig Curams koppar från andra koppningsverktyg?

Curams koppar är designade och utvecklade i Sverige tillsammans med utbildade koppningsterapeufter för att få bästa design, rätt flexibilitet och sugförmåga. Våra koppar är gjorda av hållbart, ”BPA- free food grade silicone” vilket innebär att det är 100% ekovänligt silikon. De är ergonomiskt utformade och greppvänliga, antimikrobiellt, lätta att tvätta och lätta att använda. Curam Static lämpar sig för statisk användning medan Curam Dynamic kan användas med fördel för dynamisk användning med även för statisk användning på större kroppsytor. (Andra koppar som är gjorda med låg kvalitet silikon kan lätt brytas ned och potentiellt införa bakterier) Var därför noggrann när du gör ditt val.

Vad är Curams koppar tillverkade av?

Curams koppar är tillverkade i 100% premiumkvalitet silikon, som består av fyra, rikliga och lättillgängliga naturliga element: syre, kol, väte och kisel; silikon är det näst vanligaste elementet i jordskorpan (finns till exempel i damm och sand). Dessa element värms upp för att skapa en vätskeliknande substans som sedan härdas, härdas och formas till vår koppar.

Silikon är en mirakelprodukt på så sätt att det är ett icke-poröst, giftfritt material som tål temperaturer från -150 till 460 grader Fahrenheit.

Våra koppar är tillverkade av 100% högkvalitativt silikon av livsmedelskvalitet, som är BPA-fri, ftalater-fri, blyfri, latexfri, PVC-fri, nitrosaminfri, giftfri, hypoallergisk och steriliserad.

Kvalitetskontroller sker strikt av SGS för att säkerställa att silikonet som används till Curams koppar uppfyller både REACH och ROHS standarder.    

Hur lång hållbarhet har en silikonkopp?

Minst 5 år. Om man utsätter koppen för starkt solljus eller för väldigt höga temperaturer (över 200° C) kan färgen blekna, särskilt den rosa.

 

Varför silikon som material?

Vårt silikon består till 100% rent ekovänligt silikon vilket gör det både miljövänligt och snällt mot din hud (till skillnad mot gummikoppar) och med en lång livslängd. Silikonet är väldigt flexibelt vilket gör att du enkelt kan kontrollera suggraden genom att helt enkelt klämma ihop kopparna hårdare eller försiktigt, beroende på dina önskemål.

Hur återvinner jag silikon?

Silikon är inte möjligt att återvinna istället lägger du det bland färgavfall och det brinner upp. Silikon frisätter inga farliga ämnen även om de bränns.

Hur många koppor behöver jag?


Det räcker med en, men med två koppor eller flera sparar du tid och blir mer effektiv genom att du kan massera på olika ställen samtidigt.  

Hur ska jag rengöra kopparna?

Curams koppar är lätta att rengöra – enklast är att skölja av dem med tvål och vatten.

Hur ofta kan man koppa sig?

För nybörjare föreslår vi 3-5 min 2-3 gånger per vecka. Detta kan sedan ökas allteftersom behov och desto mer van din kropp blir. Koppning kan göras lokalt för vissa punkter eller utföras som dynamisk massage på större områden.

Kan jag göra något annat för att förbättra koppningseffekten?

Vid behandling med koppning ökar effekten om man håller en god och nyttig kosthållning samt god konditionsträning. Det är viktigt att man dricker rikligt med vatten då utsöndringen av slaggprodukter i kroppen ökar.

Finns det något ställe där man inte ska koppa sig?

Curams koppar kan användas på hela kroppen förutom ljumskarna, halsen, ansiktet, underliv och armhålorna. Prata med din läkare innan om du går på starka mediciner. Undvik koppning om du är gravid samt vid infekterad hud, stark psoriasis och har muskelinflammation då du inte ska stimulera för mycket såsom koppning kan göra.

Det känns lite smärtsamt på huden när jag masserar med koppen, är det normalt?

Ja, det är normalt. Om det känns obehagligt smärtsamt, särskilt på områden med mycket celluliter, rekommenderar vi att börja massera stegvis. Första dagen endast 2-5 minuter och med mindre vakuum. Senare kan vakuumet ökas och området kan masseras under längre tid. Till slut vänjer sig huden.

Ska man röra koppen på något speciellt sätt?

För statisk användning låter du bara koppen sitta fast på det önskade området. För dynamisk koppning flyttar du runt koppen med antingen sicksack, upp och nedåtgående rörelser eller rör koppen från sida till sida. För lymfmassage är det bra om du för koppen i riktning mot lymfstationer såsom ljumsken, knävecken eller armhålan.

Hur använder jag kopparna?

Du för koppens undersida mot huden, sedan trycker du enkelt ihop kopporna mot huden genom att klämma åt den på båda sidorna. Då skapas ett undertryck i huden som påverkar bindväven i muskler och underhud.

Antingen låter du koppen sitta still eller så drar du den långsamt över huden på de ytor som ska behandlas. För att kunna flytta runt koppen bör huden smörjas in innan så att koppen kan glida lätt alternativt använda den i duschen med vatten och duschcreme. 
Du kan även sätta koppor över muskelknutor och triggerpunkter för att sedan jobba vidare på ett annat ställe med annan kopp. På så vis kan du fortsätta med behandlingen samtidigt som koppen jobbar aktivt på det utsatta området.

Hur gör jag så att koppen sitter kvar?

För dynamisk användning så att koppen glider och för att koppen ska sluta tätt mot huden är det fördelaktigt om du använder någon form av smörjmedel. Använd kroppsolja eller lotion, en som inte absorberar snabbt i din hud. Du kan med fördel koppa i duschen med vatten och duschcreme. Du kan påverka mängden och intensiteten av vakuumsug genom att komprimera din silikonkopp mer eller mindre. Det är normalt att kopparna släpper ibland, det är bara att placera om dem igen. Massagesrörelserna bör vara långsamma. Du kan också hitta det mönster som fungerar bäst för din hudtyp /skick. Vi erbjuder två olika koppstorlekar som du kan växla beroende på ditt målområde och koppningsteknik (dynamisk el statisk). Kom ihåg att allas hudelasticitet är olika, en persons hudtillstånd (torrhet, elasticitet) kan ändras från dag till dag. Vissa dagar kan koppar glida utan problem och en annan dag kan de lossa lättare, bara applicera dem igen och fortsätt med din koppningsteknik. Med lite övning hittar du snart vad som fungerar bäst för dig.

Statisk VS dynamisk användning

Båda metoderna är effektiva mot stagnation då båda metoderna medför ökad blodcirkulation och lymfcirkulation. Dynamisk koppning kan vara att föredra när det finns mer än en triggerpunkt i ett område och bearbeta större ytor med hjälp av rörelsen. Dynamisk koppning är också utmärkt för att “flytta” stillastående lymfvätska och blod ut och färskt blod in till ett område. Både statisk och dynamisk koppning påverkar lymfcirkulationen då koppningens effekt sprider sig även utanför det behandlade området.

Både statisk och dynamisk koppning är ett bra sätt för att lossa myofascialvävnaden/bindväven runt triggerpunkten, vilket möjliggör ytterligare rörelse av vätskor efter behandlingen. Båda metoderna påverkar faschian – den yttre bindväven, vilket i sin tur även påverkar rörligheten. Innan el efter träning och för att påverka mjölksyra och påskynda kroppens återhämtning är dynamisk koppning att föredra och vid mer konkreta smärtpunkter är statisk användning att rekommendera. För behandling av celluliter rekommenderas dynamisk koppning. 

Vilka olika koppningstekniker rekommenderar ni?

Statisk koppning:

Placera ”Curam dynamic” eller ”Curam Static” på önskat område. För koppen mot huden, kläm på koppens båda sidor och släpp sedan försiktigt för att skapa vakuumsug. För ”Curam Static” kan du även justera vakuumet ovanifrån genom att trycka från toppen och nedåt.

Med Curam static lämnar du koppen på ett ställe och låter koppen göra sitt jobb. Du kan låta flera koppar sitta på samtidigt på olika ställen. För ett ännu bättre fäste kan du använda kroppsolja på huden innan du applicerar koppen. Du kan också använda kopparna i duschen med eller utan duschtvål.

För att förhindra koppmärken ska du inte lämna koppen på för länge, max ett par minuter. Pröva dig fram och se hur din hud reagerar.

Föreslagen användning: 2-3 gånger i veckan, 3-5 minuter per område.

Dynamisk koppning:

Applicera en kroppsolja eller något annat smörjmedel på din torra hy eller använd i duschen på våt hud tillsammans med duschtvål eller duscholja. Placera ”Curam dynamic”, en eller så många koppar som du vill till önskat område. För koppen mot huden, kläm på koppens båda sidor där den är som bredast och släpp sedan försiktigt för att skapa vakuumsug.

Flytta sedan koppen sakta längs armen, benet, skinkorna, ryggen eller andra delar av kroppen. Använd svepande / glidande massagerörelser i sicksackmönster, cirkelrörelser eller i upp och nedåtgående rörelse.

För att förhindra koppmärken, håll din kopp rörlig hela tiden och lämna inte koppen i ett läge (statisk koppning).

Föreslagen användning: 2-3 gånger i veckan, 3-5 minuter per område.

Hur känns koppning?

De flesta personer tycker att koppningsmassage är väldigt avslappnande (särskilt efteråt), och att stelhet och spänningar upplevs minska. Koppning är i allmänhet inte smärtsamt men beroende på individens känslighet och kroppsstatus samt intensiteten i behandlingen kan man uppleva måttligt obehag. Koppning kan därmed kännas ordentligt, men ska i normala fall inte göra ont. Rödhet eller känsla av värme i det koppade området är en indikation på ökat blodflöde till det området och inget farligt.

Vad händer i kroppen när man koppar sig?

När man fäster koppen mot huden bildas ett undertryck vilket påverkar och lyfter upp bindväven i muskler och underhud. Koppen gör att området där den sitter drar till sig vätskor vilket först och främst betyder att tillströmningen av blod ökar.

Utöver detta så har koppning effekt på lymfsystemet. Ökas tillförseln av blod så förbättras kroppens förutsättningar att läka sig själv och hjälper lymfsystemet att göra sig av med en större mängd slaggprodukter än vad som är normalt.

 I förtätad bindväv samlas mer slaggprodukter, och med ökad blodgenomströmning kan en utrensningsprocess börja.

Hur lång tid tar det innan man känner eller upplever ett resultat?

I många fall kan resultatet (beroende på vilket resultat du eftersträvar) kännas och upplevas bara efter ett par gångers koppning. Många upplever en omedelbar påverkan. Med regelbunden användning är det stor chans att du upplever ökad rörlighet, muskelavslappning, ökad cirkulation och mycket mer. Resultaten är kumulativa så för bästa effekt rekommenderas regelbunden användning   

Vilka sidoeffekter kan koppning ha?

En av de mest tilltalande fördelarna med att använda alternativa metoder såsom koppning är att det inte finns några påvisade negativa biverkningar, till skillnad från farmaceutiska läkemedel. De terapeutiska fördelarna med koppning skulle kunna vara placeboeffekten, men även om lättnaden du känner härrör från förväntningarna på lättnad, är det troligtvis ett bättre alternativ.

Det vanligaste missbruket av koppning är överanvändning. Detta är en intensiv terapi och dess inverkan på kroppssystemen är betydande. Less is more.

Varför är koppning effektiv mot celluliter?

Förtätad bindväv tillsammans med dålig blodcirkulation är den huvudsakliga orsaken till att kroppen bildar så kallad cellulit hud. Koppning är en djupgående massage för hud och bindväv och då det sätter igång blodcirkulationen och lymfcirkulationen kan det därför vara en effektiv behandling för förbättrad hudstruktur och en upprensning av huden.

Hur kan man minska framträdandet av celluliter med koppning?

Lår/höfter/rumpa: Applicera olja på torr hy eller använd Curam Dynamic i duschen med duschcreme. Applicera Curam Dynamic och använd antingen sicksack, uppåtgående cirkelrörelser mot hjärtat eller för den upp och ned för att bryta upp fascian/bindväven (vidhäftningar som orsakar celluliter.) Börja med lätt koppning på området som behandlas, för att börja lossa fascian och öka sugeffekten allteftersom området mjuknar. När du kan flytta koppen utan motstånd, glid koppen från glutealvecket (precis nedanför skinkorna) ut mot höften och in mot ljumsken där en av de stora lymfstationerna sitter.

Vad innebär cellulit?

Celluliter är vanligast hos kvinnor och är delvis genetiskt och delvis hormonellt betingat. Med celluliter menas de gropar som syns i huden och som även kallas apelsinhud. Förtätad bindväv tillsammans med dålig blodcirkulation är den huvudsakliga orsaken till uppkomsten av celluliter och därför kan massage med koppning många gånger vara väldigt effektivt. 

Hur kan koppning hjälpa atleters prestation?

Som bekant för säkerligen många, har koppning demonstrerats av ”olympiader”. Och praktiseras även av amatörer, Crossfit-tävlare, löpare, simmare, gymnaster och andra idrottare, där koppning spelar en viktig roll för skadeförebyggande och återhämtning. Koppning för idrottare som håller på med ansträngande aktiviteter hjälper till att öka cirkulationen, minska muskelstelhet, öka rörelseföremågan, förbättra uthållighet, smidighet, återhämtningstid och mycket mer.

När ska jag undvika koppning?

Eftersom koppning fungerar som en djup bindvävsmassage vilket ökar blodcirkulationen så ska man undvika koppning vid hjärtproblem, högt blodtryck, vid diabetes, vid akuta infektioner och/el inflammationer. Undvik även vid akuta diskbråck, öppna sår eller svåra hudproblem såsom psoriasis, rosfeber och allergiska utslag. Du ska ej koppa över åderbråck eller stora ytliga blodkärl samt ej heller över födelsemärken som ligger ovanför ytan av huden. Koppa ej om du är cancerpatient under behandling, har reumatism, är gravid, har hög feber, tar blodförtunnande läkemedel eller om du är en strokepatient. Koppning bör användas vid försiktighet på barn och äldre och rådgör alltid med din läkare om du är osäker.

Jag är gravid/ammande, får jag använda koppan?

Vi rekommenderar inte koppningsmassage under graviditet eller vid amning. Detta då koppning dels stimulerar blodcirkulationen väldigt intensivt samt sätter igång kroppens utrensning av slaggprodukter vilka utsöndras bl.a. via modersmjölken som i sin tur kan vara skadligt för bebisen. Allt beror på kvinnans hälsostatus. Under graviditet bör man undvika att koppa mag- och ländryggs området, men rådgör med din läkare/terapeuft för säkerhetsskull.

Kan jag använda koppning även om jag har åderbråck och stora födelsemärken i vissa områden? 


Du kan göra det, var dock noga med att inte massera direkt på åderbråck/födelsemärken som ligger på ytan av huden, utan rör dig runt de områdena samt minska vakuumet genom att lätta på koppen tryck när du är i närheten av åderbråck.

Jag fick blåmärken på kroppen och låren efter första koppningsmassagen, är det normalt?

Ja, det är helt normalt. Några får blåmärken, andra inte, några mer, andra mindre – det beror först och främst på din hudtyp. Har du känslig hud rekommenderar vi att du först masserar och värmer upp huden med dina händer samt att du skapar mindre vakuum i början. Efter ett par dagar kan du öka vakuumet – då har huden stegvis börjat vänja sig med koppningsmassagen.

Kopporna kan leda till märken som liknar blåmärken men skall inte förväxlas med detta. Det är helt ofarligt och endast påverkan på de yttersta hudlagren. Om dessa tillkommer eller ej, beror på användaren och huruvida cirkulationen är bra i området. Det är oftast så att vid god cirkulation så blir det inga märken men där den har stagnerat så kan det bli blåaktiga märken. Dessa märkena avtar och försvinner oftast efter ett par dagar.

De missfärgningar som produceras efter koppningen kan vara ett resultat av slaggprodukter som kommer upp till ytan av koppning, stagnation, tidigare skada eller mjölksyra som produceras av musklerna. Om rodnad eller klåda uppstår är det troligtvis på grund av inflammation som kommer upp till ytan.

Varför är det viktigt med bra blodcirkulation?

Cirkulation är det ord som används för att beskriva den ständiga rörelse som för runt blodet i kroppen och möjliggörs genom pumpningen av hjärtat. Denna rörelse eller blodflöde sker i ett nätverk som kallas blodkärl. Cirkulationen kan ökas med ex motion, fysisk aktivitet, torrborsning och massage.

Blodcirkulationen gör att näringsämnen, syre och hormoner transporteras ut i kroppens vävnader. Samtidigt tar blodet även och transporterar bort slaggprodukter för att främja hälsans hos kroppens vävnader. Dålig cirkulation kan ge problem med kondition, minne, muskelmassa, kalla händer och fötter, yrsel, koncentrationen, trötthet och kärlkramp.

Vilka andra saker förutom koppningsmassage kan påverka blodcirkulationen positivt?

En viktig faktor till funktionen av cirkulation är vad du äter. Mat är otroligt viktigt för vårt välmående och det påverkar alla delar av din kropp och sinne. Cirkulationssystemet påverkar även det starkt av vad du får i dig – och vad du inte får i dig.
All form av träning sätter igång blodcirkulationen.

Vad är bindväv/fascia?

Bindväven (även kallad fascia) finns i stort sett i alla kroppens organ, runt blodkärl, brosk, senor och fungerar även som ett fodral åt musklerna. Des uppgift är att hålla samman vävnader och organ i våra kroppar. Bindväven består mestadels av två proteiner, kollagen och elastin. Den består även av mycket vätska som gör den smidig.

Det är levande vävnad och det översta lagret hittar man 2 millimeter under huden. När fascian/bindväven stelnar, stelnar vi. Inte minst efter en god natts sömn. När den är elastisk är vi mjuka och rörliga.

De flesta ser det nog som att skelettet håller upp kroppen, men sanningen är snarare att fascian håller skelettet på plats. Skelettbenen “simmar” i en trög vätska av fascia.

Om man sitter mycket, formar sig fascian efter en sittande kropp. En rörlig livsstil är därmed alltså bra.

Vad påverkar bindväven/fascia?

Långvarig fysisk ansträngning kan orsaka förändringar i bindväven. Skador i kroppen repareras naturligt genom att ny bindväv bildas. Men vid ihållande påfrestning, som vid stress och muskelspänningar, produceras för mycket ny bindväv. Den blir stram och oelastisk, något som försämrar blodcirkulationen och rörelseförmågan.

Muskelspänningar och muskelobalanser, psykisk eller fysisk smärta och cirkulationsrubbningar är andra exempel på tillstånd som skapar förändringar i bindväven.

Vad är resultat av en stel/förtätad bindväv?
En stelnad bindväv kan upplevas som att ”kostymen är för trång”, det spänner och drar i vävnaden när man rör sig.  Det är bra att inte låta den tröga vätskan av fascia stelna till därav är det bra med motion, torrborstning, och bindvävsmassage såsom koppning.

 Vad kan resultatet av trögt lymfsystem vara?

Ett trögt lymfsystem kan också orsaka förtätningar eftersom kroppen då har svårt att göra sig av med överskottsvätska/slaggprodukter på ett tillfredsställande sätt. Slaggprodukterna samlas då upp i bindväven vilket till slut orsakar smärta. Förtätad bindväv leder i sin tur till försämrad blod­cirkulation. En förtätad bindväv och dålig blodcirkulation kan leda till så kallad cellulithud.

Koppnings möjliga påverkan på lymfsystemet:

Det lymfatiska systemet är ett av de viktigaste och mest komplexa systemen i människokroppen. Det är i huvudsak det lymfatiska systemet som ansvarar för reningen i våra kroppar. Om bortförseln av slaggprodukter inte fungerar tillfredsställande så samlas de istället upp i bindväven och kan orsaka smärta. 

Om slaggprodukterna inte transporteras bort och i stället blir stående för länge i vävnaderna kan den så småningom omvandlas för att lagras upp som fett och bindväv. Slaggprodukterna visar sig då i celluliter, och kroppen blir svullen. 

För att lymfsystemet ska fungera optimalt och effektivt kunna ta hand om virus, bakterier och slaggämnen, måste vi röra på oss, dricka mycket vatten och äta en bra kost. Men även om vi gör detta kan det ändå vara för lite för att hålla igång lymfflödet optimalt.  Koppning, och då särskilt dynamisk koppning då man låter kopporna glida över huden, stimulerar lymfcirkulationen och för därför med sig en effektiv utrensning av slaggprodukter och ett starkare immunförsvar.

För lymfatisk dränering, håll koppen i riktning mot lymfkörtlarna för att hjälpa till att skölja bort avfall och slaggprodukter. Lämna inte koppar på lymfkörtlarna.

Koppnings möjliga påverkan på huden:
Koppning ökar blodcirkulationen, temperaturen och metabolismen i huden, samt befrämjar hudandningen. Den drar också ut slaggprodukter ur huden och stärker hudens motståndskraft mot yttre påfrestningar.

Koppnings möjliga påverkan på Trigger points?

Ur TCM-perspektivet (traditionell kinesisk medicin) representerar triggerpunkterna stagnation av blod på en djupare muskuloskeletal nivå. Dessa punkter är vanligtvis belägna i mitten av en muskulös struktur. Förutom att vara känslig när man rör vid området kan triggerpunkter också kännas som ett tätt band eller en “klump” inte under de ytliga lagren av huden, men i de djupare lagren i muskelstrukturen, och ibland nära benet .

Ihållande fel hållning när man sitter eller går, bär eller lyfter tunga belastningar, överansträngning, överanvändning av en viss muskelgrupp och en stressande livsstil kan alla bidra till att triggpunkter bildas.

Under koppningstillämpningen skapas ett starkt, negativt tryck över triggerpunkten. Detta resulterar i sin tur i att det stillastående blodet stimuleras till rörelse mot koppens riktning. Undertrycket kommer också att tvinga syrerikt blod att strömma in i triggerpunkten och frigöra den muskulära knuten/ klumpen. Ibland är det svårt att utplåna triggerpunkter helt, dessa kan kräva mer frekvent applicering av koppning, vilket kan vara så ofta som tre gånger per vecka.

Eftersom triggerpunkter är belägna i de djupaste lagren av muskelvävnaden, krävs ofta en stark koppningsmetod för att vara effektiv. Inte alla triggerpunkter är lämpliga för koppningsterapi på grund av deras anatomiska placering. I dessa fall bör andra metoder för frisättning av triggerpunkterna användas.

På vilket sätt skulle koppning kunna förbättra lungkapaciteten?

Koppning ökar blodcirkulationen och blod är mycket viktigt eftersom det levererar näring genom kroppen. Till exempel omvandlar blodet syre från luften vi andas och transporterar syret vidare till våra lungor och resten av vår kropp.

Hur kan koppning hjälpa till vid huvudvärk och migrän?

Applicera olja på nackens bas för att underlätta starkare vidhäftning av koppen / kopparna på huden. Applicera 1-2 statiska koppar i nacken och låt stå i statisk position i upp till 10 minuter. Du kan fortsätta att massera området ytterligare några minuter för att lindra spänningen.

Kan man använda kopparna på sina knä?

Det är jättebra att koppa på muskler som omger knäet. Vid knäskador rådfråga din läkare.

Kan man koppa sig på ärr?

Genom att koppa dig på ärr så ökar cirkulationen i ärrvävnaden vilket kan vara bra. Låt det gå minst 6 v efter operation och undvik öppna sår, samt rådfråga alltid din läkare först.

Finns det någon likhet mellan koppning och akupunktur?

Enligt Traditionell kinesisk medicin främjar både koppning och akupunktur ”Qi” genom att dra energi och främja blodflödet till det område i kroppen som upplever inflammation eller dålig lymf och blod cirkulation. (Qi är enligt TMC livsenergin som strömmar genom kroppen i energibanor, s.k. meridianer. När Qi flödar fritt har vi hälsa. Om denna Qi blir blockerad eller stagnerad kan det uppstå problem och vi får symtom.)