Aromaterapi - på ett säkert sätt

Hur använder man eteriska oljor?

De vanligaste sätten att använda oljorna är vid massage,  bad, inhalation, kompresser, självapplikation och rumsarom. Eftersom oljorna är starkt koncentrerade, med terapeutiska effekter, måste de blandas ut i en vegetabilisk olja, kräm, lotion, schampo eller liknande innan de används på huden. Applicering av eteriska oljor genom massage är en metod som ger extra mycket genom de fysiska effekter som själva massagen ger.

Om du medicinerar eller går regelbundet hos någon terapeut, kontakta denna innan du använder eteriska oljor.

Om du bara tänker på säkerheten kan eteriska oljor användas i stort sett av alla, beroende på den eteriska oljan, hur den blandats ( spätts ut).

Kom också ihåg att effekten är en interaktion mellan oljan, spädningen och individen. En del människor är mer känsliga än andra och behöver tänka extra mycket på säkerheten.

I en aromaterapimassage används eteriska oljor utvärtes och blandas ut i en vegetabilisk olja, också kallad bärare, som ex risgroddsolja, mandel, sesam, solros eller jojobaolja. En vanlig blandning till en helkroppsmassage är 1- 3 % dvs 7- 20 droppar till 30 ml vegetabilisk olja. Den mindre procentsatsen till barn och äldre och högre dosering till friska vuxna och enbart för utvärtes bruk.

Några riktlinjer för användning till bäbisar och små barn.

  • 0- 6 månader: De enda oljorna som bör användas, och mycket svagt, är lavendel och kamomill. Blanda 1 droppe till 2 tsk vegetabilisk olja, ex riskgrodd eller jojoba. Eller använd i en aromadiffuser.
  • 6-12 månader; du kan börja använda mandarin, neroli och ros.
  • 1- 6 år; Du kan införa apelsin, koriander, palmarosa och tea tree.
  • 7-12 år; de flesta av de vanliga eteriska oljorna kan nu användas men bara en fjärdedel av den dos som används till vuxna.

Viktigt att tänka på

– Använd aldrig eteriska oljor till invärtes bruk

– Använd aldrig eteriska oljor outspädda på huden

– Förvara eteriska oljor oåtkomliga för barn och djur

– Akta ögon och slemhinnor

– Använd inte ört- och kryddoljor under graviditet

– Tänk på att eteriska oljor är brandfarliga

– Överdosera inte

Barn är extra känsliga men reagerar väldigt bra på naturliga läkemetoder. Det är viktigt att du följer doserings anvisningarna extra noga.