Arnica

Eteriska oljor interagerar med kroppen genom näsan, de absorberas också genom huden. Det är  värdefullt att bara omge dig med den kraftfulla effekten av oljan.

Det finns många sätt att använda eteriska oljor:

Bad

Eteriska oljor kan användas i ett bad både terapeutiskt och för ren njutning! Då får du det bästa av två världar, avslappningen från det varma vattnet och doften från de eteriska oljorna. Eftersom eteriska oljor inte blandar sig i vatten behöver du blanda upp till 8 droppar i med 1 matsked vegetabilisk olja eller en tesked med honung. Vissa eteriska oljor kan vara hudirriterande så det är viktigt att välja milda oljor till ett avslappnande bad ex lavendel eller kamomill. Häll upp vattnet i badkaret och tillsätt sedan de eteriska oljorna och rör om ordentligt innan du kliver i.

Bröstkorgsmassage ( chestrub)

Det finns många eteriska oljor som kan stötta adningen. Exempelvis eukalyptus, gran, tall, rosmarin. Blanda 10- 20 droppar i 30 ml vegetabilisk olja och stryk över bröstkorgen/överkroppen. Rygg och bröstkorg.

Kompress

En kompress är en ren, fuktig tygtrasa som har dränkts med eteriska olja och sedan appliceras på problemområdet. En kompress kan vara antingen varm och kall, beroende på syftet. Fyll en liten skål med vatten. Tillsätt 2- 5 droppar eteriska olja. Rör om snabbt och bestämt, dränk tygtrasan, vrid ur och applicera. Upprepa om nödvändigt. 


Aromalampor/Diffusers


Du kan helt och hållet förvandla karaktären i ett rum på bara några få minuter genom att använda din favorit olja eller synergiblandning i din diffuser. Aromaterapi diffusers är också idealiska för att rena luften och sätta stämningen i rummet.

Självapplikation

En del eteriska oljor såsom lavendel och trea tree kan användas direkt på huden för att lindra insektsbett, småsår och lindriga brännskador ( ex från sol)

Fot och handbad

När dina fötter mår bra, mår hela din kropp bra. Fötterna är en viktig del inom aromaterapin. Detta är både för reflexpunkterna som påverkar hela kroppen och för att fötterna absorberar eteriska oljor snabbt. Värdet av fotbad har varit känt och använts i hälsobringande syfte i hundratals år. Ett fotbad är att ge dig själv och din kropp en lyxig present och är väldigt praktiskt när du kanske inte har tillgång till ett badkar och kan ta ett helt bad. Praktiskt också till handikappade och till äldre eller personer som bara har dusch i hemmet. Handbad kan vara välgörande för människor med smärtor i lederna. Använd 2- 4 droppar av dina valda eteriska oljor i en skål med vatten. Kallt verkar uppiggande och varmt är avslappnande.

Gurgling

Blanda noga de eteriska oljorna i en tesked med honung. Späd sedan med varmt vatten tills honungen har lösts upp. Gurgla  och spotta ut( svälj absolut inte!) 1-2 droppar per 30 ml varmt vatten. Du kan också gurgla med ett hydrolat.

Inhalation och ånginhalering.

Droppa några droppar av en eterisk olja på en näsduk eller  pappersservett och dofta. Alternativt tillsätt 3 droppar av din eteriska olja i en skål med ångande vatten. Täck huvudet med en stor handduk,  blunda, sätt ansiktet ovanför vattnet och inhalera. Upprepa om nödvändigt. 

Invärtes bruk

Eteriska oljor kan användas invärtes men kräver lång utbildning och gedigen kunskap. I Frankrike används eteriska oljor som “medicin” men där krävs utbildning motsvarande läkare. Så rekommendationen är alltså att inte använda eteriska oljor för invärtes bruk om du inte har någon sådan utbildning.


Massage

Aromaterapimassage är en av de bästa sätten att tillägna sig aromterapi med eteriska oljor. I en massage får du de fördelar som beröringen ger och den terapeutiska effekten från de eteriska oljorna. Massage mildrar spänningar i musklerna, förbättrar cirkulationen och lymfatiska flödet, lindrar fysisk spänning och mental stress. Rena eteriska oljor skall alltid blandas i en bra vegetabilisk olja/bärare innan de appliceras på huden. Du kan använda 10- 20 droppar till 30 ml vegetabilisk olja beroende på vilken eterisk olja du använder och syftet med massagen. Känsliga personer bör använda hälften av den vanliga doser eller till och med mindre. Alternativt kan du använda en av Oshadhis färdigblandande massage olja. Direkt ur flaskan. 

Bastu

För att fräscha upp bastun och njuta av de terapeutiska effekterna av eteriska oljor, blanda 5 droppar av önskade eteriska oljor i en kopp med vatten  och häll över de varma stenarna. Oshadhi erbjuder “sauna- blends” färdiga att använda.

Väldoftande huvudkudde 

En eller två droppar eterisk olja på örngottet eller på en servett på insidan av örngottet är ett avslappnande och terapeutisk användning av de eteriska oljorna vid sjukdom eller insomnia. Var försiktig så att du inte får in eteriska oljor i ögonen.

Eteriska olja på jobbet

Du kan sniffa på en olja direkt från en flaska, eller använd en roll- on alternativt en aromainhalator. Doften ger direkt effekt och hjälper dig att hålla dig fokuserad samtidigt som du blir avslappnad. 

Resa med eteriska oljor

Oshadihs rumspray hjälper till att få hotellrummet att kännas som hemma!