Kan jag verkligen bli lyckligare av eteriska oljor?

Eteriska oljor har en förmåga att påverka oss på många sätt. Det är vårat luktsinne som får sig en dos av kemi rätt upp i nosen så att säga. Fort går det, du sniffar på en eterisk olja; säg den ljuvliga doften av ros. I din flaska med koncentrerad ros har du nu 1000 tals kemiska komponenter, molekyler som, snabbare än du hinner blinka, går direkt till det limbiska systemet, också kallad reptilhjärnan eller den primitiva hjärnan. Det är denna del i din hjärna som bland annat får dig att minnas, att känna hunger, styr sexualitet mm.

I det limbiska systemet återfinns amygdala, hippocampus, hypothalamus. Vart och ett styr olika funktioner som är vitala för oss. Hypothalamus styr hormonsystemet, hippocampus är verksamt för att vi skall lära oss nya saker och minnas dem. Amygdala är aktivt vid rädsla och ångest.

Är det då inte fantastiskt att vi med hjälp av aromaterapin dvs naturen och dess eteriska oljor kan påverka våra allra mest grundläggande funktioner i kroppen?  

Sedan urminnes tider har man vetat att örter och eteriska oljor har hjälpt människor på många olika sätt i läkning och att upprätthålla vår hälsa. 

Hur vi reagerar på dofterna är högst individuellt. En del gillar helt enkelt inte doften av ros, kanske har de haft en mormor eller farmor som de hade en dålig relation till, då förknippas rosdoften på millisekunder till ett dåligt minne och av naturliga skäl står inte den doften högst upp på listan av favoriter. Det kan givetvis vara tvärtom, man hade en mormor eller farmor som var den snällaste och bästa man bara kunde ha. Hon doftade alltid ros och ja, då på lika få millisekunder får man trevliga och lyckliga minnen förknippade med doften av ros.

Kraften av att påverkas av dofter vet man inom bland annat livsmedelsindustrin. Ta konceptet med bake off till exempel. Du går in i en matvarubutik och där har de, så kallat bake off, det doftar nybakat i hela affären. Gissningsvis kommer du ut från affären med något nybakat eller något annat som du kanske inte hade tänkt att köpa från början. Det var det limbiska systemet som gick igång, utan att kunna värja dig fick du signalen; köp.

Det är vanligt på bensinmackar nu för tiden; du hade bara tänkt att tanka bilen, men ut kommer du med en påse nybakade kanelbullar, en god väldoftande kaka och en rykande het väldoftande kopp kaffe. Jepp, näsans receptorer och det limbiska systemet satte sprätt på några extra kronor som du säkert inte planerat att spendera från början. Du skulle ju bara tanka.

Tänk då att det finns dofter från naturen förpackade i en liten glasflaska som kan skicka andra signaler till din hjärna. Signaler som handlar om läkning, som ger glädje, inspiration och hälsa. Det är vad aromaterapin handlar om. Naturen i sin renaste form, koncentrerad som ger läkning och påverkar dig mer än genom bara doftsinnet. 

Eteriska oljor, påverkar dels genom doftsinnet men också via huden. De är starkt koncentrerade så du behöver späda ut dem i en vegetabilisk olja eller kräm innan du smörjer kroppen. 

De har små molekyler som har en förmåga att tränga genom hudens barriär och transporteras sedan runt via blodbanan och distribueras dit det skall. Som intelligenta värktabletter. De vet också vart de skall. 

Skillnaden är att de eteriska oljorna är inte skapade i ett laboratorium. De kommer från naturens skafferi. Använda på rätt sätt ger de läkning och inte onödiga bieffekter.